Адитивите во храната ја зголемуваат телесната тежина 

1673
Booking.com INT

Бројни истражувања покажуваат дека конзервансите што се наоѓаат во храната имаат штетни дејства врз човековиот организам. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Едно истражување покажа дека конзервансите ги наведуваат луѓето да консумираат поголема количества храна.

Научниците, имено, сакале да го испитаат дејството на три супстанци врз човековото здравје:

– бутил-хидрокси толуена (БХТ), антиоксиданс што најчесто се додава во храната (на пример во мешавините од житарици) со цел подолго да остане свежа,

перфлуороктанска киселина (ПФОА) што се користи за изработка на садови од тафлон, и

трибутил-калаја (ТБТ), што често се наоѓа во боите за бродови и морските плодови.

Истражувањата покажале дека овие супстанци ја нарушуваат комуникацијата меѓу мозокот и цревата и поради тоа сигналот за ситост не стигнува регуларно до мозокот, поради што се зголемува апетитот.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...