Адитив кој предизвикува рак е пронајден во овие производи!

13067
Booking.com INT

Истражувањето докажало дека триклосан кај лабораториските глувци предизвикал фиброза на црн дроб и рак. Фиброзата на црниот дроб е состојба која со текот на времето може да “прерасне” во цироза, која може да предизвика оштетување и престанок на работата на црниот дроб.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Адитивот triclosan се наоѓа во многу производи кои се користат во домаќинството, како сапун, паста за заби или шампон. Научниците идентификувале потенцијално сериозни последици од долготрајното изложување на оваа хемикалија.

Истражувањето докажало дека триклосан кај лабораториските глувци предизвикал фиброза на црн дроб и рак. Фиброза на црниот дроб е состојба која со текот на времето може да “прерасне” во цироза, која може да предизвика оштетување и престанок на работата на црниот дроб.

Научниците истакнуваат дека нивните наоди се важни за луѓето, со оглед на процесот кои го изучувале во текот на студијата.

По повеќе од четири децении на истражувања во САД, нема докази дека триклосан, активната состојка во многу антибактериски сапуни, гелови за рака и влажни марамчиња, создаваат некакви здравствени придобивки.

 

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...