Ајде да им помогнеме на птиците да ги преживеат екстремно ниските температури

7054

На птиците, околу потребите за храна, треба да им се помага од декември до февруари, а тој период може да биде и подолг, во зависност од зимата.

Додека зимата е блага, тие треба да се хранат со умерени количини, но ако зимата е поостра со подолготрајни минуси и длабок снег, птиците од дивината во потрага по храна доаѓаат во селата и градовите, па тие треба да се хранат редовно и обилно.

Семиња, лешници, ореви, ориз, пченка – е храна која можеме да им ја дадеме на птиците.

“Птиците се навикнуваат на изворот на храна и се враќаат на истото хранилиште. Ако ненадејно се прекине хранењето, исчезнувањето на дотогаш изворот на храна кој бил сигурен, може да биде фатално. Многу од нив нема да пронајдат друго хранилиште за време на кратките зимски денови, а може и да умрат. Местата за храна најдобро е да се наполнат навечер, бидејќи првите птици пристигнуваат во раните утрински часови”, порачуваат од Здружението за заштита на птиците.

Да им помогнеме на птиците

Истакнуваат дека хранливите лојни топки или шишиња со семе, а семките од сончоглед им се омилени, треба да се обесат на балкон, на стеблата и гранките на дрвјата и овошните дрвја. Различните птици се хранат на различни начини, и со различни видови храна. Не се препорачува давање на леб, особено на песнопојките, бидејќи тие тешко го варат квасецот и адитивите, или мувлата ако се најде на лебот, па може да се разболат или да умрат.

Птиците, по можност, треба да се хранат со сите видови храна за да се задоволат еколошките потреби на различните видови птици. Свинската маст и топките говедско сало, исчистениот лешник, орев и несолени кикирики, но и овошјето, како што се сувите смокви, јаткастите плодови, путерот, варен зеленчук, ориз, пченка се храната која ја сакаат птиците.

При суви и ладни зими, кога водата замрзнува, треба да се обезбеди и, најдобро, млака вода која често заради замрзнувањето треба да се менува.

Споделете со вашите пријатели !

loading...