Бизарна болест ја шокира науката | Ги погодува само мажите

777
Booking.com INT

Многу сериозни симптоми на болеста сепак им создаваат големи проблеми на луѓето кои не се свесни дека навистина страдаат од нешто.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Пост-оргазмичниот синдром на болеста (POIS) е главно машка проблематика, која истовремено е неверојатно ретка. Веднаш или кратко време по оргазмот, болеста придвижува голем број проблеми, кои не се поврзани со половите органи, вклучувајќи збунетост, неспособност да се зборува, да читаат или кохерентно пишуваат, тешка болка во мускулите во целото тело, тежок замор, чешање на очите, треска и симптоми слични на грип кои можат да ги имаат и до недела дена.

Оваа бизарна состојба, прв пат е опишана во 2002. година, нема позната причина и нема познат лек, а во исто време, е вистински проблем. Болеста е многу малку позната, но една нова статија во списанието Sexual Medicine Reviews го резимира она што научниците го дознале за POIS до досега.

Видовите и сериозноста на симптомите се разликуваат од маж до маж, но општо земено, постојат два типа на POIS: примарен и секундарен. Првиот е кога симптомите на POIS се појавуваат по првата ејакулација, а секундарен е оној кој подоцна се развива во животот. Како и да е, тие се јавуваат за време на речиси сите оргазми, кои ја вклучуваат ејакулацијата. Иако постои слаб однос со предвремена ејакулација, основниот механизам на болеста е непознат. Фактот дека во медицинската литература постојат само 50 опишани случаи, не даваат доволно детали за да оние кои се надеваат дека ќе ги пронајдат одговорите за најтешките. Сепак, неколку хипотези настанале во текот на годините на проучувањето.

Повеќето поборници имаат идеја за машките сперматозоиди. Иако сѐ уште нема конкретни докази, некои укажуваат на тоа дека, пациентите се алергични на своите семиња или на некоја компонента во неа. Другата теорија тврди дека хемикалиите ослободени за време на оргазмот се ослободуваат во невообичаено големи количини. На пример, ендорфините се добро познати хормони во човечкото тело. Тие се опиоиди, и како и другите опиоиди, тие ја спречуваат болката и произведуваат чувства на еуфорија.

Се појавуваат за време на оргазам, но, кај мажи со POIS, тие можат да го совладаат целиот систем. Тоа значи дека кога малку ќе се намали нивото на ендорфинот, лицето влегува во состојба слична на апстинентската криза, на некој начин слично на кризата на лице која поминало влијание на хероинот. Иако експерименталните третмани почнуваат да се појавуваат, за сега, студијата предводена од Факултетот за медицина на Универзитетот Тулан заклучува, дека голем дел од она што го придвижува POIS-от останува мистерија.

“Дополнителните студии се оправдани за испитување на преваленцата, патофизиологијата и третманот на оваа состојба”, истакнале тие. Признаваат, како и откривачите, дека повеќето мажи со оваа болест не знаат дека тоа е вистинска болест. Како резултат на тоа, тие се воздржуваат од лекување.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...