Важни животни лекции кои ќе ги научите од своите деца

624

Децата знаат да уживаат во секој момент од животот. Следете го нивниот пример затоа што од нив можете да научите важни животни лекции.

Успорете

Бебињата и малите деца често се движат споро. Наместо да очекувате да го фатат вашиот ритам и забрзаат, адаптирајте се на нивниот. На тој начин ќе се опуштите и поблаго ќе гледате на сопствените очекувања, предвидените рокови и планови, кои најчесто се непотребни.

Помалку листи  „да се направи“

Животот поминува додека ние планираме. Децата не потсетуваат дека треба да ја задржиме флексибилност и да останеме отворени за можностите, кои ни ги пружа животот, а кои често не ги забележуваме држејќи се за плановите.

Обрнете внимание

Чудата се случуваат секој момент. Децата се присутни во моментот и затоа можат да ги забележат. Возрасните често се заробени во своите мисли и навики и многу често се слепи за благословите кои се одвиваат пред нивните очи.

Одвојте време за игра

Колку повеќе старееме, се помалку си играме. А играта е форма на терапија. Време кога можете да се препуштите на забави и мечтаења. Затоа секој ден најдете врме за игра или уште подобро за играње со децата.

Уживајте во моментот

Токму сега. Во него живеат детските мисли и емоции. Не дозволувајте минатото или иднината да ви ја украдат таа убавина.

Смејте се. Често.

Децата се смеат неспоредливо повеќе отколку возрасните. Не го фаќајте животот пресериозно.

Секој ден излегувајте надвор

Природата може да биде исцелувачка гозба за вашите сетила. Набљудувајте ги децата кога се надвор. Тие ја забележуваат секоја ситница, секој звук, поглед, мирис.

Спиење

Одете рано на спиење и будете се рано .

Совршенство не постои

Станот никогаш нема да ви изгледа целосно онака како што сте го замислиле, но децата знаат како да уживаат во креативен хаос. Опуштете се и верувајте им како да се најдобри дизајнери на ентериерот, кои ќе ви го разубават животниот простор.

Научете нешто ново

Децата континуирано учат, така се развиваат и растат.

Направете го првиот чекор

Постои време за сигурност, но и време за отфрлање на граници и преземање ризик. Децата се храбри.

Станете откако сте паднале

Не размислувајте за неуспехот. Станете брзо, во спротивно никогаш нема да научите да одите.

Ценете ги малите работи

Научете да уживате во секојдневните мали подароци.

Вашето време е поважно од која било играчка

На децата најважно им е квалитетно време, кое ќе им го посветите, нешто што ниту една играчка не може да го надомести. Тоа воедно е и лекција да си посветите самите на себе квалитетно време.

Повеќе разбирање, помалку осудување

Децата лесно прифаќаат се, токму такви какви што сте, без „етикети“, вина, осудување. Учете од нив како да се ослободите од внатрешниот критичар и од осудувањето на туѓи постапки и вредности.

Во ред е некогаш да зависите од други

Добро е кога се знае дека секогаш имате некој од кој можете да побарате помош кога ви е потребно.

Прегратката е исцелувачка

Не постои подобар начин за олеснување на болката од утехата од саканите личности.

loading...