„Веибо“ почна борба против хомосексуалноста

689
Booking.com INT

Социјалната мрежа Веибо, често нарекувана и „кинески Tвитер” сака да создаде „светло и хармонично пространство”, па по тој повод, новата политика на компанијата наложува содржините со хомосексуални елементи да се бришат.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Имено, платформата ќе ги надгледува текстуалните објави, видеата и игрите, и доколку содржат порнографија, крваво насилство и хомосексуални пораки ќе бидат трајно отстранети.

Интернет корисниците реагираа жестоко и оттаму произлезе и ознаката #IAmGay – како еден вид отпор кон таквата одлука.

– Како член на оваа група јас сум геј и сум горд на тоа… Одбивам да бидам дискриминиран или неразбран, напиша еден корисник.

– Дури и да ме тргнете, има десетици милиони како мене, напишал друг.

Првите „спорни“ содржини веќе се избришани.

Пекинг, 16 април 2018 (МИА)

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...