Вечерва огромна и сјајна супермесечина | Фото/Видео

1192

Доколку погледнете вечерва кон небото, ќе сведочите на нешто навистина спектакуларно – огромна супермесечина, која ќе биде исклучително голема и сјајна, пишува Би-Би-Си.

%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d1%81%d1%98%d0%b0%d1%98%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%83%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b04

Месечината беше голема и минатиот месец, но оваа ќе биде посебна, најголема и најсјајна од 1948 година.

За „супермесечина“ потребни се две работи – мора да е полна и мора да биде посебно блиску до Земјата.

Месечината околу земјата се движи во овална орбита и во еден момент е поблиску, а во друг подалеку од Земјата.

%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d1%81%d1%98%d0%b0%d1%98%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%83%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b02

Положбата кога е најблиску до Земјата се нарекува перигеј, а кога е најдалеку се вика апогеј.

Супермесечината обично е 14 отсто поголема и 30 отсто посјајна од полната Месечина.

%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d1%81%d1%98%d0%b0%d1%98%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%83%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b03

Вечерва, ако излезете надвор, некаде каде нема многу улично осветлување, погледнете во небото. Ако ја здогледате Месечината додека е блиску до хоризонтот, ќе се случи оптичка илузија поради која Месечината ќе изгледа уште поголема и поспектакуларна.

loading...