Влијанието на зика вирусот на машката плодност

496
Booking.com INT

Експериментите спроведени на глувци ја поврзуваат инфекцијата од зика вирусот со трајни оштетувања на клучните клетки на машкиот репродуктивен систем. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Последица од тоа е намалување на волуменот на тестисите и до 90 отсто и редуцирање бројот на полови хормони, објавија научници од Универзитетот во Вашингтон во списанието „Нејчр“.

Забележано е и уништување на внатрешната структура на тестисите. До овие промени дошло во рок од три недели по инфекцијата.

Поранешните студии веќе покажаа дека зика вирусот во семената течност може да се задржи и шест месеци.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...