Волци пуштени во парк го променија комплетниот екосистем | Видео

2447
Booking.com INT

Уште во 1995 година Американската служба за рибен и животински свет во соработка со канадски биолози, во Националниот парк „Јелоустон“ во САД пуштија на слобода 14 волци, од каде овој вид изумрел уште во далечната 1926 година.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Но, она што се случи во паркот во изминативе 20 години, го воодушеви и научниот свет.

По неколку години, бројот на волците значително се зголеми, но тоа не беше единствена промена што се случила во паркот.

Ефектите беа многу поголеми и од најоптимиситчките очекувања. Со „вселувањето“ на волците во паркот се смени целиот негов екосистем, а промени се регистрирани дури и во реките.

За нуачниците засега е мистерија како можело да се случи сетоа тоа.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...