Во Париз наскоро ќе заплови водено такси | Видео

591
Booking.com INT

Француската стартап компанија Си Баблс е креатор на новиот прототип „воден летечки автомобил” кој наскоро би требало да заплови низ Париз како такси на американската компанија Убер.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Возилото е опремено со хидроглисери, а во вода развива и до 30 километри на час. Но, најновиот прототип, поради што тоа го доби и епитетот „летечко“, е оспособен и да „лебди“ неколку сантиметри над водата, што може дополнително да ни заштеди време.

Таксито ќе биде претставено на конференцијата на Вива Технологија во Париз идниот месец. За негово усовршување, на компанијата ќе и бидат донирани уште 10 милиони евра од француската осигурителна група МАИФ. Најавена е и финансиска помош од американскиот град Сан Франциско.

Се предвидува воденото такси во иднина да биде достапно во сите градови во Франција низ коишто минува поголема река.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...