Во Скопје се одржа 4. Меѓународен драмски фестивал за лица со и без хендикеп

373
Booking.com INT

Четвртиот Меѓународен фестивал за лица со и без хендикеп организиран од здружението на граѓани за промоција и развој на регионите „Свет на различни, а еднакви“ од Скопје се одржаа оваа недела во гладниот град.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Фестивалот беше поддржан од Министерството за култура, бугарската Амбасада, општините Гази Баба и Струмица и хотелот Арка.

Ова е единствен фестивал од ваков вид на Балканот и е тридневен настан проследен со другарување и размена на искуства.

Овој настан има цел да ја зголеми инклузијата на лицата со хендикеп со други лица во културните активности. Организаторите и поддржувачите сакаат лицата со хендикеп да ја имаат можноста полесно и активно да се вклучат во општеството и заедницата.

На 14. и 15. ноември во Драмски театар Скопје аматерски актерски групи од Македонија, Бугарија, Босна и Херцеговина, Србија, Косово, Хрватска и други учествуваа на фестивалот.

На 15. ноември се одржа ревијалниот дел од фестивалот во Македонски народен театар. На најдобрите им беа доделени свечени награди. Гран при наградата ја добија актерите од Заводот за заштита и рехабилитација „Бања Банско“ од Струмица, Македонија.

Првата награда ја добија учениците од ПОУ „св. Климент Охридски“, Македонија, втората награда беше доделена на учесниците од Центарот за лица со посебни потреби од Тузла, Босна и Херцеговина, и третата награда ја земаа децата од Стари Град од Белград, Србија.

Наградата за главна машка улога ја освои Мирзет Калтак и наградата за женска улога ја освои Андријана Филиповиќ.

– Со секоја трошка на креативно изразување се отвораат портите на професионален развој и социјална инклузија на лицата со хендикеп. Овој фестивал го негува нивниот потенцијал и работи кон унапредување на нивниот квалитет на живот, велат организаторите.

На настанот присуствуваа претставници од Владата, Собранието, амбасадори и градоначалници на одредени општини.

mia.mk

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...