Во случај да добиете убод од стршен | Еве што да направите за да избегнете шок и да си го спасите животот!

3845

Убод од стршен не е фатален и генерално завршува со мал оток. Меѓутоа, во некои случаеви може да дојде до анафилактичен шок.

Во секој случај, најдобро е да се избегнаат авантури во природата. Ако се занимавате со градинарството, внимавајте. Сепак, ако дојдете до убод, отстранете го осилото и ставете ладен облог.

До анафилактичен шок доаѓа ако:

– убодот е на незгодно место,

– некое лицето во минатите недели веќе било каснато од стршен или оса, па имунолошкиот систем станал преосетлив на алергенот.

Треба да се нагласи дека во случај на шок, треба веднаш да се повика итна помош. Само професионалци можат да ја направат таа терапија.

Во случај кога некое лице е во сериозна опасност, алергиската реакција може да се ублажи со адреналинска инекција. Затоа, ако сте изложени на закани од стршени, треба да имате една таква инјекција.

Во случај да немате алергиска реакција, можете да користите ладни предмети, како што е на пример металната лажица.

Меѓутоа, во некои случаеви, алергиската реакција може да се одложи за 8 до 10 часа.

Корисен совет од еден пчелар

Отокот и болката можат да се намалат и со помош на таблета од аспирин или андол. Потребно е една таблета да се потопи во вода и да се стави на местото на убодот, држете така една минутата,а потоа отстранете ја.

Стршен

Стршенот најголемата еусоличка оса, достигнувајќи должина од 45 милиметри. Вистинските стршени го сочинуваат видот Веспа од семејството оси и се разликуваат од другите оси по ширината на тилот (задниот дел од главата на инсектот), кој е пропорционално поголем кај овој вид.

loading...