Ги имате овие 9 карактеристики? Секоја чест, вие сте интелигентен човек!

4206
Booking.com INT

Висок коефициент на интелигенција (IQ), и добри оценки во училиштето не се секогаш единствените индикатори на висока интелигенција. Овие 9 карактеристики често остануваат незабележани, а сепак се јасен показател на интелигенција!

Bitcoin Exchange CEX.IO

Следниве карактеристики ги красат интелигентните луѓе! Можеби ги пронаоѓате и кај вас?

1. Често дремат

“Power-Nap” или правење кратки паузи за спиење значително ја подобрува ефикасноста на мозокот. Алберт Ајнштајн, исто така, бил познат по неговите чести дремки во неговата канцеларија! Една студија на НАСА потврдила дека астронаутите постигнуваат подобри когнитивни перформанси по 15 минутна кратка пауза!

via GIPHY

2. Добри слушатели се

Кога Ричард Милер, професор по физика на Универзитетот во Беркли, го запознал Фримен Дајсон, познатиот физичар, бил малку разочаран затоа што Фримен не зборувал многу за себе, туку само поставувал прашања. Милер потоа сфатил дека Дајсон бил мајстор во уметноста на слушање како би можел да научи нови контексти и да ги разбере.

3. Паметни луѓе секогаш се гладни за знаење

Жедта за знаење кај нив никогаш не исчезнува!

via GIPHY

4. Не се нешто претерано уредни

Истражувањата потврдиле дека луѓето на кои не им пречи хаосот и кои често имаат затрупани животни простори, всушност, од нив црпат инспирација и така се многу креативни! Сега сѐ ни е јасно!

5. Нивниот круг на пријатели, не е голем

Експертите од Лондонската School of Economics спровеле студија на 15 000 возрасни лица. Резултатите потврдиле дека луѓето со висок IQ се посреќни кога трошат помалку време со своите пријатели и го ценат времето поминато во осаменост.

6. Тие се разнострани

Нивниот ум, не се фокусира само на една активност, нивните интереси се различни и понекогаш неочекувани.

via GIPHY

7. Многу се емпатични

Покрај коефициентот на интелигенцијата, емоционалниот коефициент, односно EQ е најточниот индикатор на севкупната интелигенција. EQ така ја опишува способноста за класифицирање и анализирање на сопствените чувства како и чувствата на другите. Луѓето со висок EQ се сметаат за самоуверени, флексибилни и прилагодливи.

via GIPHY

8. Тие често изгледаат исплашени

Студија на канадскиот универзитет Lakehead покажува дека срамежливите, плашливите луѓе се однесуваат подобро во тестовите за интелигенција. Тие често се свесни за животната средина и потенцијалните закани, па така и повеќе се загрижени за иднината и влијанието на своите постапки.

9. Нивните реакции се брзи

Том Нилсен, поранешен инженер на Google, се согласува дека паметните луѓе можат побрзо и поефикасно да одговорат на промените. Тие, исто така, имаат побрзо време на реакција.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...