Глутенот треба да се избегнува само во случај на интолеранција

811
Booking.com INT

Глутенот е протеин што се наоѓа во житарките како што се пченицата, ’ржот и јачменот. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Лицата кои имаат целијакија секако треба да го избегнуваат глутенот, но тоа не е треба да го практикуваат лицата кои ја немаат.

Во последно време експеритите се почесто зборуваат за можните ризици од исхраната без глутен.

Факт е дека интегралните житарки содржат дијететски влакна, бета-глукан и други хранливи вредности што штитат од кардиоваскуларни заболувања.

Поради тоа научниците предупредуваат дека исхраната без глутен кај лицата кои не страдаат од целијакија може дури да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...