Дали водата која отстоила во чаша е штетна?

6050
Booking.com INT

Обичната вода за разлика од храната, не содржи шеќери, ниту белковини, па е полесно да се загади со микроби. За необичниот вкус на водата која отстоила во чаша преку ноќта постои објаснување.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Имено, како што водата била изложена на воздухот упила малку јаглерод-диоксид, а дел од него се претворил во карбонска киселина. Тоа значи дека го променила својот хемиски состав, пишува „Дискавери њуз“.

Кога карбонската киселина ќе отпушти еден или два протона и ќе се претвори во бикарбонат или карбонат, тоа ја намалува pH на

ако што опушта карбонската киселина  еден или два протони и се претвара во бикарбонат или карбонат, тоа ја намалува pH водата, поради што таа го менува вкусот.

Освен тоа, водата која стоела во чаша неколку часа била изложена и на бактерии, па во неа завршува и одредена количина прашина. Тоа не значи дека се расипала, но заради се она што е наведено, наредниот пат добро размислете дали ќе ја пиете отстоената вода или ќе ставите свежа.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...