Дали мислите дека сте перверзни? Погледнете што сѐ правеле во античко време! Фото

493
Galleria Borghese - Faustina со гладијатор
Booking.com INT

Најдевијантен владетел

Нерон? Калигула? Не. Римскиот император Тибериј, наследникот на Август Цезар, бил убедливо најперверзен владетел на декадентната империја. Според биографот Светоније, Тибериј самиот си направил “еротски штаб” на островот Капри, каде што водел момчиња, кои изведувале сложени сексуални “перформанси”, во кои императорот понекогаш и самиот учествувал.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Перверзниот император ги обучувал момчињата да го задоволат под вода додека бил во својата бања. Тој дури ги нарекувал свои мали рибички, велат историчарите.

Подвижни матки

Древните народи биле релаксирани по повод голотијата, а голата човечка фигура имала статус на божество. Грците особено се восхитувале на позадината – на машката и женската. Сепак, кога душата би го напуштила телото, античките луѓе се плашеле и да му пријдат. Причина?

Лошото познавање на човечката анатомија создала уверувања дека женската матка “шетала по телото” по смртта заради што доведува до извор на болести.

Чудна улога на бакнување

Бакнувањето на јавни места се сметало за непристојност како Грците, така и кај Римјаните. Познато е дека жените секогаш ги љубеле мажите на влезот во домот, не само заради наклонетоста, туку да забележат колку нивниот партнер тој ден испил вино.

Популарноста на бакнувањето опаднало особено откако навиките на шпанските Римјани се прошириле на целата империја, односно кога миењето на забите со урина станала вообичаена практика.

Еротска салата

Со цел да го одржат своето либидо, мажите од старото време обрнувале внимание на исхраната. Грците верувале дека зелената салата лошо влијае врз ерекцијата, додека Египќаните сметале дека го подобрува оргазмот.

Римјаните биле специфични – како афродизијак користеле различни билки и меѓу првите почнале да го користат маслото како помош при сексуалниот чин.

Гладијатори – старлети на античкото време

Во античкиот Рим имало многу робови, а гладијаторите во рамките на таа група биле некакви ѕвезди. Овие антички воини-забавувачи биле придружувани од “група” девојки, а нивните сексуални услуги не биле непознати за аристократијата за што сведочат бројни графити пронајдени низ целата територија на царството.

Позната е приказната за Фаустина, сопругата на царот Марко Аврелиј, која развила наклоност кон еден гладијатор. Кога царот ја видел склоноста на неговата сопруга, ѝ наредил да има секс со конкретниот гладијатор кој за време на чинот, додека тој бил „горе“ е убиен, така да искрвари на неа. Фаустина морала да го остави ритуално да искрвари, да ја исчисти крвта, а потоа да води љубов со својот сопруг.

Анален секс

Бидејќи немале контрацептивни средства, во античкото време аналниот секс бил многу популарен. Освен за цел на задоволството, користен е и како казна. Имено, ако се докажала прељуба, повредената страна имала право на тој начин практично да го злоставува сторителот.

Полисексуалност

Љубовните триаголници и “отворени врски” биле вообичаени во античко време. Римскиот император Хадријан бил познат по својата љубов со тинејџерот Антинос кој по неговото исчезнување деификовал (обожување, одавање божествената чест). Денес, музеите се исполнети со статуи на ова момче, најчесто портретиран како идеал за убавина. Сопругата на Хадријан Сабина знаела за аферите на својот сопруг и таа сама ги искористила предностите на полисексуалноста.

Фреска од јавна бања
Еротски фрески во Помпеја
Колекција на еротски игури од глина (Национален музеј во Неапол)
Хермафродит
Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...