Дваесет и три најдобри градови во светот

1141
Booking.com INT

Најдобрите градови во светот треба да имаат добра комбинација на економска сила, инфраструктура, иновација, влијаније, забава, култура и храна.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Консултантската куќа ПВЦ (PWC) во соработка со фирмата БАВ консалтинг (BAV) анкетираше група од 5.200 луѓе од 16 земји од целиот свет за тоа кои градови во светот ги сметаат за најдобри.

Меѓу испитаниците биле „влијателни бизнисмени, информирана елита и општа популација постара од 18 години“.

Информираната елита е дефинирана како „добро образовани потрошувачи со високи примања, кои се во тек со светските случувања“.

Тие врз основа на политиката, економијата, инфраструктурата, иновацијиите, лидерските позиции на полето на политиката и економијата, културата, забавата, храната, среќата, рамноправноста на доходот, безбедноста и пристапот до образованието и здравствената нега ги оценувале светските градови.

Следуваат 23 градови, кои се оценети како најдобри во светот

23. Јоханесбург, Јужноафриканска Република

22. Москва, Русија

21. Шангај, Кина

20. Рио де Женеиро, Бразил

19. Сеул, Јужна Кореја

18. Пекинг, Кина

17. Сингапур

16. Хонгконг

15. Чикаго, САД

14. Мадрид, Шпанија

13. Милано, Италија

12. Дубаи, ОАЕ

11. Сан Франциско, САД

10. Лос Анџселес, САД

9. Стокхолм,  Шведска

8. Торонто, Канада

7. Токио, Јапонија

6. Берлин, Германија

5. Сиднеј, Австралија

4. Амстердам, Холандија

3. Њујорк, САД

2. Париз, Франција

1. Лондон, Велика Британија.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...