Денеска е Зачнување на св. Ана

2762
Booking.com INT

Денес Црквата ги слави светите Јоаким и Ана, родителите на Марија, која се удостои, како избрана од целиот човечки род, да го роди самиот Бог.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Уште попрецизно, Црквата се сеќава со радост на зачнувањето на онаа што подоцна ќе ја слават сите родови како Богородица.

Во таа смисла, светите Јоаким и Ана. Црквата ги нарекува богоотци.

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Mother Cabrini

Денеска е Св. Франциска Кабрини

Според службените статистики од 1876 до 1914 година, 14 милиони Италијанци поради неповолните животни услови, ги напуштиле родните градови и заминувале во странство, а најчесто во Америка.

Покрај тешката работа, единствената утеха на луѓето, им биле италијанските свештеници. Во тешките услови Господ, им ја испратил света Ивана Кабрина.

Таа неуморно работела со своите сонародници, охрабрувајќи ги во новата татковина. Затоа ја нарекувале Мајка на италијанските иселеници, бидејќи живеела за нив. Поради нејзиното несебично работење и светост, папата Пио Дванаесетти, 28 години по нејзината смрт, ја прогласил за светица.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...