Денеска е Преподобен Теодор Сикеот и Готард

541
Booking.com INT

Овој Теодор ја одбележи монашката историја на своето време. За него со право е речено дека неговиот подвиг го надминуваше подвигот на сите живи аскети од неговото време. Живееше во шестиот и седмиот век.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Го нарекоа Сикеот зашто потекнуваше селото Сикеа, во малоазиска Галатија. Во неговиот дом живееше еден старец, Стефан, од кого Теодор се научи уште како десетгодишно момче на строг пост и ноќно бдеење.

Потоа, природно, подвигот го продолжи во манастир, а подоцна беше избран за епископ на градот Анастасиопол. По 11 години тој повторно се повлече во манастир, каде и го заврши земниот живот.

Во текот на животот беше познат како молитвеник и исцелител.

Преподобен Теодор Сикеот

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е Готард

Бил роден во 960 година, во Рикерсдорф. Кога станал бискуп и им помагал на сиромашните и болните луѓе. Ги посетувал во нивните домови. Во бискупијата изградил неколку цркви. Умрел во 1038 година.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...