Денеска е Св. Кирил Ерусалимски (Лазарова сабота)

4073
Booking.com INT

Свети Кирил се роди во Ерусалим во времето на царувањето на Константин Велики.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Во 350 година беше избран за Ерусалимски патријарх. Три пати беше прогонуван.

Пострада од аријанците и од царот Јулијан Отстапникот.

Се упокои во времето на царот Теодосиј Велики (втора половина на четвртиот век).

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е Велика Сабота

По ноќната света Миса, т.е. свечената литургијата по повод Велигден време е за радост која трае педесет денови т.е. до празникот Духови.

Во библиските записи кои денеска ќе се читаат на свечената света Миса, верниците ќе се припомнат на сите Божји добродетелства низ човечката историја, како и на еден од најголемите Негови добродетелства, дека починал за нашите гревови и по три денови славно воскреснал.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...