ДЕРМАТОЛОЗИТЕ НЕ САКААТ ДА ГО ЗНАЕТЕ ОВА | 11 природни начини да се ослободите од сува кожа без употреба на скапи фармацевтски производи | Видео

9321

Ако имате проблеми со сува кожа, проверете ги овие 11 препорачани совети кои ги препорачуваат искусните дерматолози.

1. Поминете само некое време под туш
5 до 10 минути туширање е сосем доволно. Ако потрошите повеќе време под туш или во кадата, вашата кожа ќе биде помалку хидрирана отколку пред капењето. Се препорачува капење еднаш дневно.

2. Користете благо средство за капење
Сапуните може да ја исушат кожата. Не користете дезодоранси, антибактериски сапуни, миризливи сапуни и производи за нега на кожата кои содржат алкохол.

3. Не е препорачливо капење во жешка вода
Жешката вода ги мие сите природни масла од кожата. Најдобро е да се капете со топла вода.

4. Користете хидрантна крема веднаш по капењето
Нанесете ја кремата додека кожата е сѐ уште влажна.

5. Пред бричење, омекнете ја кожата
Најдобро е да се бричите веднаш по капењето, додека влакната сѐ уште се меки. Користете пена или гел за бричење за да го намалите ризикот од иритација на кожата.

6. Променете го жилетот по 5-7 бричења
Тап брич ќе ја иритира кожата.

7. Користете овлажнител на воздухот
Одржувајте ја влажност во вашиот дом.

8. Ставајте ладни облоги на сувата кожа

9. Смирете ги испуканите усни
Пред спиење, нанесете базам за усни што содржи вазелин, илити, минерално масло.

10. Покријте ја кожата во зимските периоди
За да усните и рацете не ви испукаат, задолжително носете шал и ракавици

11. Грижете се за вашето лице
Ако имате многу сува кожа, исчистете го лицето еднаш дневно, пред спиење. Наутро мијте се со ладна вода.

12. За повеќе информации, погледнете го видеото!

loading...