Децата и адолесцентите страдаат од болка во грбот

2595
Booking.com INT

Болката во грбот е честа појава кај возрасните личности, но се почесто се јавува кај децата и адолесцентите. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Речиси 40 отсто од децата имале периоди во пубертетот кога им се појавила болка во грбот.

Врз основа на анализата на неколку студии, американските истражувачи утврдиле дека болката во грбот се јавува кај еден процент од седумгодишните деца, шест проценти кај децата на возраст од 10 години и 18 проценти кај тинајџерите меѓу 14 и 16 години.

Тинејџерите кои имаат болка во грбот имаат зголем ризик од овој проблем да страдаат и кога ќе бидат возрасни.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...