Деца уништија богатство на Норвешка | Пештерски цртеж стар пет илјади години – Видео

684
Booking.com INT

Норвешки пештерски цртеж на скијач на островот Тро е уништен во чин кој градоначалникот na Алстахауг го нарече „младински вандализам“, но и „национална трагедија“.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Цртежот е уништен од две момчиња, кои, според изјавата на градоначалникот Бард Андерс Ланго многу жалат за тоа што го сториле.

Тие го врежале цртежот уште подлабоко во каменот за да направат да биде повидлив за посетителите.

Тој цртеж е еден од најпознатите во Норвешка, како и меѓународно препознатлив симбол на таа земја. Воедно е еден од најстарите докази за тоа дека човекот од каменото време користел скии, а послужи и како инспирација за симбол на Зимските олимписки игри во Лилхамер во 1994 година.

Археолозите сметаат дека штетата не може да се санира.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...