ДОКТОРИТЕ ВЕ МОЛАТ ДА НЕ ГО ПРАВИТЕ ОВА | Еве како го уништувате вашето здравје ако секојдневно го прескокнувате појадокот

4275

Според неколку студии, луѓето кои појадуваат секој ден се послаби и во подобра состојба отколку оние кои немаат појадок. Без оглед на причината зошто не појадувате, веруваме дека сега ќе се премислите.

За да ја спроведат студијата, истражувачите ги поделија учесниците во две групи. Една група има појадок, а другата група не јаде до ручек. По ручекот, на двете групи им е дозволено да јадат она што сакаат подоцна во текот на денот.

Двете групи го тестирале нивото на шеќер во крвта на секои 5 минути. Истражувачите дошле до заклучок дека нивоата на шеќерот во крвта кај луѓето кои имаат појадок се избалансирани од оние кои немаат појадок.

Ако не појадувате, вашето тело нема да добие доволно минерали и витамини. Поради ова, вашето тело може да почне да зема енергија од гликозата лоцирана во ткивата, а вие веројатно ќе се чувствувате уморни.

Нивото на концентрација е исто така намалено. Нутритивните недостатоци исто така ќе го ослабнат имунитетот и ќе бидете повеќе склони кон инфекции.

Луѓето кои прескокнуваат појадок имаат поголеми шанси да страдаат од дебелина. Ако јадете рано наутро, помали се шансите да се прејадете подоцна во текот на денот.

Истражувањата покажаа дека луѓето кои го прескокнуваат појадокот имаат поголеми шанси да страдаат од срцеви заболувања. Постојат шанси за зголемување на крвниот притисок, висок холестерол и дебелина.

Обидете се да имате нешто за јадење во вашата торба. Некое овошје, јогурт, житарки, во случај да немате време за појадок дома.

Обидете се да станувате порано за да не го прескокнете појадокот.

Земете го вашиот појадок на работа, за да не го прескокнете и за да јадете на време.

Сторете сé што е во ваша моќ за да го зачувате вашето здравје!

loading...