Дрвен пенис на австриските Алпи | Мистериозната инсталација создаде голем метеж на социјалните мрежи 

3666

Австрискиот (6,211/1,893 метри) планински врв Оtscher е популарна дестинација во текот на целата година и нуди доживувања за секого. Последниот четврток алпинистката Марика Рот забележала фалусова скулптура од 2 метри и ја објави на нејзиниот Фејсбук профил.

МАРКЕТИНГ ЗАГАТКА?

Непознат уметник тајно (?) го инсталирал џиновскиот и тежок машки атрибут во текот на ноќта, додека бил изложен на времето и ветерот? Гласини дека Земјиното уметничко дело евоцира архаичен “култ на плодност” (најраниот пример на праисториски фалусен артефакт бил откриен во “Hochlefels” / шуплива карпа, пештера во Швабска Јура на Германија).

Во меѓувреме локалните жители се распрашуваат кој би можел да биде творецот на фалусот кој ќе остане некое време на врвот Оtscher. Инсталацијата создаде таков социјално-медиски бум што го поттикна Маркетинг менаџерот Инес Енокл да смета дека тоа би можело да привлече уште повеќе туристи на североисточниот крај на Алпите.

Уреди и преведе: Бојана Кољушкова

loading...