Дури и лекарите се збунети | Вашиот мозок физички се менува кога го јадете овој зачин

9290
Booking.com INT

Многу лесно можеме да кажеме дека ова е еден од најздравите зачини на светот. Многу експерти веруваат дека “чудесниот” зачин, поддржувач на повеќе од 600 експериментално потврдени здравствени придобивки.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Тоа е куркума, а причината за тоа е во нејзиното најсилно соединение со име куркумин. Дали знаете дека конзумирањето на цела куркума всушност може да помогне во регенерацијата на мозокот? Подолу ќе ви објасниме како е можно тоа …

Еве што треба да знаете – ароматичен турмерон е растворлива состојка на куркумата која ја истражувале германските научници, поради неговите ефекти на нервните матични клетки.

Тие откриле дека нервните матични клетки (NSCs) се зголемени во број за дури 80%, кога се изложени на ar-turmerone, што значи дека можат да создадат нови здрави мозочни клетки во субвентрикуларна зона и хипокампусот, место каде се одгледуваат новите неврони.

Тие забележале зголемување на големината во двете области. Ar-Turmerone можат да му помогнат на NSCs во регенерација на мозокот, и на крајот би можело да доведе до лекување на дегенеративни болести како што се мозочен удар или Алцхајмерова болест.

Од друга страна curcumin-от корисен за мозокот, бидејќи ја подобрува сѐвкупната меморија кај Алцхајмеровата болест.

Многу луѓе мислат дека користењето на екстрактот curcumin е доволно за многу предности, но со користење на целата куркума се нудат низа терапевтски соединенија кои можат да се пропуштат со екстрактот.

На пример, за воспаление на дебелото црево или полипи, подобро е да се користи целото растение, бидејќи екстрактот веројатно може да се апсорбира во тенкото црево пред да оди во дебелото црево, каде што е најпотребно.

Експертите велат дека ова лековито растение често се состои од стотици корисни состојки, па така е погрешно да се претпостави дека е особено одговорен за сите лековити својства.

Иако пронајдениот curcumin и ar-turmerone имаат значителни позитивни ефекти врз организмот и умот, од целата куркума има најмногу корист.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...