Д-р sc. Игор Штагљар | “Нашиот лек за рак на белите дробови напредува многу добро”

1841
Booking.com INT

Д-р sc. Игор Штагљар професор е во Центарот за истражување на животот “Terrence Donnelly” на Универзитетот во Торонто, а во Сплит, заедно со професорите Мирослав Радман и Младен Мерчеп, организирал престижна меѓународна биомедицинска конференција на Медитеранскиот институт за истражување на животот.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Професорот Штагљар информираше кои теми доминираат на конференцијата на која собрал еминентни научници.

– “Се собравме, може да се каже, creme de la creme на светската наука тука во Сплит. Со нас се професорот Tony Hunter, творецот на првиот некогаш развиен паметен лек против рак, потоа професорот Ruedi Aebersold од ЕТХ во Швајцарија и кој сѐ уште не, да не набројувам, околу 25 водечки експерти во оваа област, и ние за овие неколку дена во Сплит ќе зборуваме за најважните достигнувања во лекувањето на многу видови на рак, Паркинсонова болест и, исто така, некои од метаболичните синдроми, и мислам дека тоа ќе биде одлична можност за посетителите на оваа конференција, на која има и голем број на студенти и постдокторанти соработници од Хрватска и од целиот свет, кои ќе имаат можност да научат многу за овие теми”.

Запрашан во која фаза е истражување околу лекот за рак на белите дробови, и дали можат пациентите да се надеваат дека во иднина ваквите видови на рак, ќе можат да се излекуваат, тој изјави:

– “Нашиот лек за рак на белите дробови напредува многу добро. За сега, можам да ви кажам дека во петок за прв пат ќе зборувам на оваа конференција и ќе ги презентирам сите наши најнови податоци кои ги собравме во текот на последните 3 години откако работиме на развојот на лекот и можам да ви кажам дека во следните 6-9 месеци, сите наши истражувања ќе бидат објавени во еден од водечките списанија во светот. Сега не можам да кажам во кој, затоа што не го напишавме ова дело, но моето искуство и резултатите кои сме ги добиле се навистина фасцинантни. Тоа може да биде мала предпремиера, една најава на нашите резултатите кои за околу 9-12 месеци ќе бидат објавени. Значи, можам со сигурност да кажам дека сме дошле многу далеку со подготовка на лекот за лекување на најчестата форма на рак на белите дробови, а тоа е карцином на белите дробови на не-мали клетки”.

Научникот тврди дека за 6 до 12 месеци ќе излезат во јавноста со лек против најчестиот облик на карцином на белите дробови на немали клетки, кој е предизвикан со мутации во протеинот EGFR што е одлична вест за болните од оваа болест.
Да потсетиме, годишно од оваа болест во светот умира дури 1,6 милиони луѓе.

  • Тоа е добра вест. Професоре, неодамна ја претставивте и студијата за лекување на Паркинсоновата болест. Дали го започнавте истражувањето на пациентите?

– “Пред два месеци, ја објавивме големата студија каде што пронајдовме нов биомаркер, терапевтска молекула, која кога ќе ја тргнеме од клетките на пациентите со Паркинсонова болест можеме значително да ја подобриме моторикаата на овие пациенти и тие наши истражувања продолжуваме да ги правиме со нашите соработници на Универзитетот во Барселона. Тоа е професорот Francisco Ciruela кој е водечки експерт во областа на истражувањета на Паркинсоновата болест и сите понатамошни клинички истражувања ќе се вршат таму, во Барселона. Се надевам дека наскоро ќе можеме да ги презентираме резултатите кои се многу ветувачки.”

  • Минатата година нашите камери ве снимиле на протестите за наставна курикуларна реформа во Дубровник. Што мислите, зошто Хрватска никако не отпочнува со реформата на образованието – а сите се согласуваат дека е потребна?

– “Очигледно дека мекому во Хрватска одговара помладите генерации да не добиваат доволно знаење. Знаете, тоа е најлесно да се манипулира со луѓето кои се неуки. Па јас навистина не разбирам зошто ние во Хрватска ќе мора да чекаме толку долго за ваква реформа, која, според мое мислење, може да се спроведе во следните два до три месеци. Така, тоа е напишано, сите нешта, но очигледно е дека некој пречи. Кој пречи може да се шпекулира, може да се претпостави. Мислам дека во црквата има многу од водечките луѓе кои не сакаат да биде спроведена оваа реформа на наставната програма и се надевам дека ова конечно ќе се реализира. Се надевам дека оваа нова коалиција меѓу ХДЗ и ХНС конечно да почне нешто да работат во оваа област.”

  • Вие сте член и Хрватската академија на науките и уметностите. Како вие ја оценувате состојбата на хрватската наука, дали може во Хрватска нешто значајно да се направи, со оглед на (не) вложувањата?

– “Хрватска инвестира многу малку во областа на науката, околу 0,65 отсто од БДП. Во Канада е 2,9 проценти, во Израел речиси 4 проценти … Но, и покрај сето ова, јас неколку пати истакнав дека Хрватска има многу добри научници кои прават многу добри работи. Значи, она за што јас говорев во минатото е дека парите што се наменети за науката, да се дадат на најдобрите научници во Хрватска, а не да се дели по социјалистичкиот систем, секому по малку.”

dnevnik.hr

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...