Една од најважните работи кои треба да ги научите што е можно поскоро | Како да кажете НЕ!

778
Dr John Demartini
Booking.com INT

Не, ви благодарам, туку, не благодарам!

Лекар и специјалист John Demartini објаснил дека денес многу често и премногу лесно велиме “да”, а многу поголема моќ лежи во фактот кога на нешто или некој всушност кажеме “не”.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Дали често се наоѓате во ситуации во кои неволно велите “да” на пријатели или колеги, а во исто време или немате воопшто волја, време или желба за тоа. Но, додека се согласувате да “одработите” такво нешто за некој друг, запрашајте се колку оставате време за себе и за вашите потреби.

Според лекарот, специјалистот и реномираниот автор John Demartini, да се ставите на прво место и не е лоша работа, како што некои мислат. Исто така, не би требало да ви е срам или да ви е непријатно да кажете некому: благодарам, но не благодарам.

Со ова би се согласила и Samantha Jones, лик од познатата серија “Секс и градот”, на која многумина често се повикуваат кога кажала “I love you, but I love me more/Те сакам, но повеќе се сакам себе”.

Но, што точно Demartini вели на оваа тема…

Во што лежи моќта кога ќе кажете “не”?

Секое човечко суштество има своја листа на приоритети и вредности според кои тој живее. При тоа, мислиме на градацијата на работи за кои смета дека се многу важни и помалку важни. Несомнено, за кои вредности и да се работи, важно е тие да бидат значајни и вредни за вас. А кога некому ќе кажете “не”, треба да се почувствувате послободни и да се фокусирате на вашите горенаведени високо рангирани животни приоритети.

Зошто ни е толку тешко да кажеме “не”?

Една од најчестите причини зошто нѝ е тешко да кажеме “не” е затоа што се грижиме што ќе мисли таа личност и како ќе се чувствува. Најлошото во сето тоа е дека тоа за што сме загрижени е мислењето на другите за нас, а не само да се грижиме за она што е навистина важно за нас.

Зошто понекогаш е штетно да се каже “да”?

Ако дозволите околината да ги става своите високи вредности врз вас, тогаш ќе ги намалите своте. Ако на некој кажете “да”, а тој е некако половичен, оставате немир во себе и при тоа го храните нивното достигнување и ги минимизирате своите, па ги дискредитирате можеби некои сопствени цели. Ако живееме во сенка на другите, наместо на грбот на оние на власт, како што се вели, нема да живееме чесно и целосно.

Како тогаш да се каже “не”?

Имено, да се каже “не” во суштина е добра проценка на околностите на ситуацијата и развојот на отворената комуникација. Накратко, потенцијалната добитна ситуација. Добар начин да се пријде на негативен одговор е да се биде апсолутно искрен. Благодарам, но не благодарам е совршен одговор во такви ситуации. Дали треба да одиме низ светот и да велиме на сè “не”? Се разбира, не. Да се каже на некому “не”, во основа е проценка на приоритетите и вредностите во одреден момент.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...