Едноставна формула | Пресметајте колку детето ќе биде високо во зрелите години

3710
Young girl (6-8) measuring height on wall, high section

Родителите често замислуваат како нивните деца ќе изгледаат кога ќе пораснат, а еден аспект на физичкиот изглед можат да го предвидат со помош на едноставна формула.

На нашата конечна висина во зрелата возраст влијаат различни фактори, но во најголема мерка висината ја одредува генетиката. Тоа го потврди и едно истражување, спроведено на 8.798 близнаци во Финска.

Резултатите од истражувањата објавени во весникот „Behavior Genetics“ покажуваат дека наследноста има најголемо влијание на висината кај дури 78 отсто од испитани мажи и 75 отсто од испитаните жени.

Во ’70-те години од минатиот век е развиена е едноставна формула за предвидување на висина во зрелата возраст, која се пресметува врз основа на висината на двајцата родители.

Иако на сите им е јасно дека конечниот резултат не може да биде целосно точен, затоа што пресметувањето не може да ги вклучи најважните фактори како генетиката и исхрана, многумина сепак ја користат од љубопитност.

%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%98%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%ba%d1%83-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%9c%d0%b5-%d0%b1%d0%b8%d0%b4%d0%b5-%d0%b2%d0%b8%d1%81%d0%be

Како да ја пресметате предвидената висина за девојчиња:

(Висината на таткото + Висината на мајката) : 2 – 6,5 см

Пример:

Таткото 182 см + Мајката 160 см = 342 см

342:2 = 171

171 – 6,5 = 164,5 см

Предвидената висина за девојчиња е 164,5 см (плус или минус пет см)

%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%98%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%ba%d1%83-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%9c%d0%b5-%d0%b1%d0%b8%d0%b4%d0%b5-%d0%b2%d0%b8%d1%81%d0%be

Како да ја пресметате предвидената висина за момчиња:

(Висината на таткото + Висината на мајката ) : 2 + 6,5 см

Пример:

Таткото 182 см + Мајката 160 см = 342 см

342:2 = 171

171 + 6,5 = 177,5 (плус или минус пет см).

loading...