Едноставни зборови кои можат да ја зачуваат врската или бракот

504
Booking.com INT

Американскиот психолог, Вилијам Џејмс смета дека е еден од најчестите причини за прекини на врските или браковите е тоа што едниот или двајцата партнери не се чувствуваат доволно почитувани.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Поради тоа, според него, двата волшебни збора кои можат да спасат повеќе врски не се „те сакам“, туку – „ти благодарам“.

Проблемот, како што наведува Џејмс, не е во тоа дека луѓето никогаш не велат благодарам, бидејќи е нормално да се заблагодариш на некого кога ќе направи нешто убаво.

– Проблемот е во тоа што често не гледаме дека некој направил нешто убаво, бидејќи тоа го сметаме за вообичаено. Благадарам не смее да се кажува само кога другото лице очекува благодарност, потребно е да се каже и во ситуации кога партнерот тоа не го очекува, посочува Џејмс.

Тој истакнува дека реченицата „Но, се подразбира дека сум благодарен/на“ е една од најопасните за врската. Ако се подразбира дека сте благодарни, убаво е тоа и да се нагласи, затоа што партнерот не знае што вие подразбирата и може да помисли дека не сте го забележиле неговиот труд.

– Ти благодарам се мали зборови кои можат да ја спасат врската, порачува Џејмс.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...