Експерименти со „паметeн завоj“ | Видео

503
Booking.com INT

Американски научници од Институтот за технологија Масачусетс (МИТ) експериментираат со завој кој самостојно детектира инфекции и по потреба испушта потребни лекови.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Завојот е произведен од фексибилен материјал. т.н. хидрогел, кој може да ги носи сите потребни сензори и лекови. Хидрогел е материјал кој се состои воглавно од вода и по еластичност и мекост е сличен на човечко ткиво.

Новиот завој опремен е и со ЛЕД светло што предупредува на намалување на залихите на содржаните лекови.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...