Жените кои водат љубов барем еднаш неделно стареат побавно

3881
Booking.com INT

Сексуалните односи го успоруваат стареењето кај жените, дури и ако не уживаат во интимноста, се наведува во едно ново истражување.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Активностите „под јоргани“ барем еднаш неделно го зголемуваат нивото на теломерите кај жените. Оваа алка на ДНК ланецот е поврзана со побавно стареење.

Теломерите кај жените се продолжуваат во текот на водење на љубов, без оглед на тоа дали жената е сексуално задоволна во таа врска, се тврди во студијата.

Истражувачи од Универзитетот во Калифорнија веруваат дека сексот го успорува стареењето, бидејќи го намалува нивото на стрес и го зајакнува имуниот систем.

Тие ја анализирале физичката интимност, поддршката или конфликтот на партнерите, задоволството во врската и нивото на стресот кај 129 мајки во долги врски.

Povezana slika

Земени се примероци од крв за да го измерат нивото на теломерот.

Откриено е дека жените кои имаат секс барем еднаш неделно имаат значително подолги теломери.

 

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...