Жените се подепресивни, но на мажите болеста им скратува 11 години од животот

1469
Feeling blue
Booking.com INT

Депресивните луѓе живеат пократко, открија канадски научници, а нивните британски колеги укажуваат дека на мажите кои се борат со депресија, им се скратува животот за седум до 11 години.

Bitcoin Exchange CEX.IO

За време на период од 60 години, во три наврати, научниците ја следеле поврзаноста меѓу менталното здравје и смртноста кај 3.410 возрасни лица – од 1952-1967, од 1968-1990 и од 1991-2011 година.

Зголемен ризик од предвремена смрт поради последици од депресија, во секоја деценија се евидентира кај мажите, додека по 90-те години и кај жените.

Научниците утврдија дека зголемениот број предвремени смртни случаи, не е директно поврзан со депресијата, туку со последиците како што е срцев удар.

Депресијата со години се поврзува со серија здравствени проблеми, делумно поради тоа што може да предизвика физиолошки промени во организмот и придонесува за стекнување нездрави навики како лоша исхрана, физичка неактивност, пушење и претерано конзумирање алкохол.

Кај мажите заболени од депресија, шансите за предвремена смрт на почетокот на студијата беа речиси три пати поголеми, но со тек на време се намалуваа и на крајот на студијата паднаа на 52 отсто.

Image result for Women are depressed, but men lose their disease for 11 years

Ризикот од предвремена смрт кај жените заболени од депресија, со тек на времето растеше. На почетокот на студијата, ризикот од предвремена смрт изнесуваше осум отсто, а на крај се зголемија на дури 51 процент, со што жените се изедначија со мажите.

Претходна студија на научници од Оксфорд, покажа дека борбата со депресија го скусува животот како и пушењето – за седум до 11 години.

Во 2006 година, слична студија покажа дека на луѓето кои страдаат од тешка депресија, животниот век може да им биде скратен за 13 до дури 31 година.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...