ЖИВ ОТРОВ | Ова нѐ труе секој ден, а не сме ни свесни за тоа!

17975
Booking.com INT

Мирисот на свежо измиени алишта им е веројатно омилената работа на сите. Ќе ја земете вашата омилена маичка од шкафот и таа ќе ве одушеви со својата свежина.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Затоа секогаш се обидуваме мудро да го избереме омекнувачот, да ја омекнеме облеката и да ја направиме миризлива со денови.

Треба да знаете дека омекнувачите содржат долга листа на отрови и хемикалии кои можат да влезат во системот преку кожата или со вдишување, и да предизвикаат бројни здравствени компликации.

Тоа особено важи за домаќинствата со мали деца, бидејќи се чувствителни на хемикалии.

Ви ги преставуваме најчестите хемикалии кои се пронајдени во речиси сите омекнувачи на пазарот:

– Алфа-терпениол: Ова е токсична хемикалија, која може да доведе до серија многу здравствени проблеми, како што се вртоглавица, главоболка, апетит, губење на меморијата, вкочанетост во лицето, вратот и ‘рбетот.

– Бензил ацетат: докажано е дека овој токсин може да доведе до рак на панкреасот. Неговите испарувања можат да предизвикаат иритација на очите и проблеми со дишењето, а најлошото е тоа што може да се апсорбира преку кожата.

– Бензил алкохол: Оваа опасна супстанција е поврзана со нарушувања на централниот нервен систем, главоболка, гадење, повраќање, вртоглавица и драстични капки во крвниот притисок.

– Хлороформ: канцероген невротоксин кој може да доведе до губење на свеста, гадење, главоболка, повраќање и / или вртоглавица, поспаност.

– Линалол: Уште една опасна супстанца за која се знае дека предизвикува проблеми со дишењето, па дури и доведува до т.н. губење на координацијата на мускулите.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...