Заштита на децата од киднапери и педофили | Десет обврски на родители плус десет работи кои вашето дете мора да ги знае

37045
Booking.com INT

Љубовта кон децата подразбира и непрекината грижа и потреба да се заштитат од различни опасности кои демнат во нивното опкружување. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Клинт Ван Зант, поранешен агент на ФБИ, предлага десет стратегии за вас и вашето дете за избегнување на овие опасности, но и како да се однесувате доколу дојде до несакани ситуации.

Десет совети за децата

1. Не влегувај во ниту еден автомобил, доколу родителите лично не дозволат. Исто така не се доближувај до лица кои те следат од автомобил или пеш.

2. Не верувајте им на возрасните лица кои од вас бараат помош, на пример бараат изгубено куче или некоја улица.

3. Брзо повлекување од лицата кои те принудуваат да одиш со нив. Слободно врескај: „Оваа личност не е мојот татко (или мајка)“.

4. Избегнувај да одиш некаде сам. Доколку сакаш да излезеш од дворот или од игралишето задолжително да се прашаат родителите за дозвола, особено ако се оди кај некого.

5. Никогаш немој да стопираш. Доколку родителите не ти дозволат, немој да се возиш со други лица.

6. Возрасните не би требало да ти ги кажуваат нивните тајни. Доколку тоа се случи, кажи им на родители или наставникот. Исто така не дозволува никој да те фотографира.

7. Не треба никој да ти го допира телото на местата, кои ги покриваат костимите за капење, но исто така и ти да не допираш други. Твоето тело е нешто посебно и интимно.

8. Имаш право да им кажеш НЕ на возрасните, па дури и на роднините и пријателите, доколу се обидуваат да те натераат да направиш нешто против твоја волја.

9. Договорете се со родителите на кој начин ќе ви порачаат дали е безбедно да одите со некое лице.

10. Вежбај посебен извик, кој е гласен и долго трае. Така на лицето кое се обидува да те повреди му порачуваш: „Знам што се обидуваш да направиш. Не сум лесен плен“, а лицата во близина ќе видат дека си во опасност. Кога викаш вдишуваш длабоко, добиваш кислород и дополнителна храброст и сила да станеш и да избегаш.

Protecting children from pedophiles and kidnappers2-001

Десет совети за родителите

1. Клуч на успехот е во комуникаијата. Важно е да се разговара отворено со децата за сите теми, кои се важни за иднината, па дури и евенуталното киднапирање.

2. Знењето е моќ. Разговарајте со децата за потенцијалните напаѓачи, научете ги дека изгледаат како сите нормални луѓе и дека на разни начини ќе се обидат да ги намамат децата.

3. Научете ги на основните методи кои напаѓачите ги користат за мамење на деца: бараат изгубено куче, прашуваат за улица, нудат слатки работи или пари со цел детето да влезе во нивниот автомобил, се закануваат дека ќе повредат друг член од семејството доколку детето не оди со нив.

4. Немојте да ја означувате облеката, ранците или другите лични предмети со името на детето. Напаѓачот може таа информација да ја искористи за да ја здобие нивната доверба.

5. Договорете се со детето што да прави доколу случајно се оддели од вас и се изгуби во трговскиот центар, супермаркет или некое друго јавно место. Советувајте го да побара помош од некои мајки со деца или некои други жени. Можат да побараат пулт за информации или полицаец.

6. Вашето детете треба да го знае своето име и презиме, адреса и вашиот број на телефон. Тие би требало да ги знаат и броеви за итни слулчаи.

7. Треба секогаш да знаете каде ви се децата, како и адресите и броевите на телефоните од нивните другари.

8. Не заборавајте да ги обновувате податоците за детето. Фотографирајте го секои 6-12 месеци.

9. Бидете истрајни во едукација на децата за сите опасноти, вежбајте заедно и со глуми оживејте ги можните несакани ситуации.

10. Доколку вашето дете исчезне, обидетете се да не правите паника. Прво пребарајте дома, потоа проверете да не е кај соседите или пријателите. Ако и понатаму не можете да го пронајдете, повикајте полиција. Не пости временски период кој мора да помине пред да го пријавите исчезнувањето на детето.

Споделете со вашите пријатели … !!!

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...