ЗАШТИТА НА ИДЕНТИТЕТОТ НА НАЦИЈАТА | Македонците ширум светот со големи протести за одбрана на името на својата држава

572
Booking.com INT

Македонските заедници во светот најавиле за крајот на месецов “семакедонски протести” за одбрана на името на државата и идентитетот на нацијата.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Централниот протест ќе се одржи во Скопје на 27 февруари, на годишнината од движењето “За заедничка Македонија”, а демонстрации свика и македонската дијаспора ширум светот.

Македонците во дијаспората бараат безусловен крај на разговорите за името Македонија со владата во Атина и продолжување на членството во Обединетите Нации и во сите меѓународни организации под “државното име”.

Покрај тоа, Македонците бараат повлекување на законот за употреба на јазиците, повлекување на договорот за добрососедските односи со Бугарија и итно ослободување на притворените и осудените за насилно влегување и насилство во Собранието на 27 април минатата година.

Барањата ќе бидат доставени до македонскиот Претседател, Парламентот, Владата и сите странски амбасади во Скопје. Ако Владата не ги прифати, Македонците во дијаспората, бараат да се самораспушти Собранието и да се одржат предвремени парламентарни избори.

Македонците во целиот свет го отфрлаат референдумот, ратификацијата на меѓудржавните договори и промена на Уставот со цел промена на името на државата и идентитетот на нацијата, а семакедонскиот протест го поддржуваат и македонските патриотски здруженија.

Да потсетиме, грчките десничарски организации неодамна организирале два протести наречени “Македонија е Грција” во Солун, а потоа и во Атина.

Протестите во Грција и во Македонија се случиле по интензивирањето на разговорите за спорот меѓу Скопје и Атина во врска со името на поранешната југословенска република, која датира од 1991 година.

Владите во Скопје и Атина се подготвени да го решат проблемот, но грчките и македонските националистички и патриотски партии се противат на договорот.

Автор V. Ma/В. Ма

tportal.hr

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...