Зошто ги спречуваме момчињата да плачат?

480
Booking.com INT

Плачењето не е „резервирано“ само за девојчињата и родителите кои им забрануваат на синовите да плачат прават голема грешка, тврдат психолозите.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Особено е важна возраста на созревање за училиште, меѓу шесттата и седмата година, затоа што тогаш почнуваат да се прифаќаат социјалните норми и првила, меѓу кои е и она „солзите се знак на слабост, мажите мораат да бидат силни и никогаш не смеат да плачат“.

На таа возраст татковците се главен пример за синовите, а во нормални услови речиси е невозможно да се видат солзи во очите на таткото. Поради желбата да се идентификуваат со нив и да станат „вистински мажи“ момчињата ги задржуваат солзите, а кога не можат да се контролираат и кога ќе им се препуштат на емоциите, потоа се чувствуваат засрамени дека направиле грешка и дека излегуваат слаби.

Како што растат децата имаат помала потреба да плачат заради секоја ситници, што значи дека стануваат позрели и не доживуваат се така емотивно. Пофалете ги поради тоа, но важно е да ги научите дека солзите не се знак на слабост. Ако момчето верува во тоа и ги крие солзите или ги задржува, покажете му снимка и слики на познати мажи, спортски јунаци кои без страв ги покажуваа емоциите.

Не е лесно да се канализираат емоциите, особено кај момчињата, бидејќи од нив се очекува да бидат „помалку чувствителни“. Среќните и возбудливите случувања исто така го креваат адреналинот, а солзите радосници се одличен „издувен вентил“ за организмот да се ослободи од тензии. Освен тоа тие ја чистат душата и ги лекуваат емотивните рани.

Во тешки ситуации, родителите, а пред се таткото како главен премер за машкото  дете би требало да го прегрне синот и да му дозволи да плаче колку што сака, истакнуваат психлозите. И зборовите: „Плачи, ќе ти биде полесно“, дејствуваат многу лековито и го бришат чувството на срам кај момчињата.

На таа возраст поддршката од таткото и неговата утехата се многу поважни од нежната мајчина прегратка, затоа што од седум години момчињата почнуваат да се осамостојуваат од мајчиното заштитничко крило, обидувајќи се да изградат машки идентитет.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...