Истражување | Малите китови си шепотат со своите мајки | Аудио/Видео

1022
Booking.com INT

Со цел да избегнат потенцијални напади од грабливци, малечките грбави китови им „шепотат“ на своите мајки, односно имаат своја посебна „тивка“ комуникација, велат резултатите од едно ново научно истражување.

Bitcoin Exchange CEX.IO

– Китовите женки и нивните младенчиња не сакаат кога некој ги „прислушкува“. Потенцијалните грабливци, како што е китот убиец, можат да ја чујат нивната комуникација и на тој начин пронаоѓаат младенче, објаснува Симоне Видесен, предводничка на тимот истражувачи од Данска и Австралија.

Китовите се познати по гласните звуци кои ги испуштаат како повик кон другите припадници на својот вид.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...