Истражување: Односот на таткото кон децата влијае на нивниот социјален живот

1566
Татко и ќерка заедно читаат информација на лаптоп
Booking.com INT

Родителите имаат клучна улога во одгледувањето на децата, но и формирањето на нивната личност и односите со другите луѓе.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Сепак, ново истражување на Државниот универзитет на Пенсилванија, покажува дека татковците имаат поголемо влијание во одредени делови од нашиот живот, на пример – друштвеноста или толеранцијата кон луѓето, пишува списанието „Џурнал оф Јут Адолесенс”.

Испитувањето открива дека оние деца кои се отфрлени од татковците имаат поголема социјална анксиозност од оние кои не биле отфрлени.

– Откривме дека запоставувањето од страна на таткото, но не и од мајката, може да предизвика друштвена анксиозност. Татковците обично не се вклучени во семејните испитувања, така што е прилично важно да знаеме повеќе за тоа како тие влијаат на пријателствата во адолесценцијата и самотијата, смета Хио Ња Мак, кој е одговорен во истражувачкиот тим.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...