Исхрана според крвни групи | Крвна група “0” – некогаш ловци, денес месојади

3814
Booking.com INT

Кога кромањонците, околу 40.000 години пред нашата ера, постигнале победа во немилосрдна природна средина, Сахара била плодна савана со изобилство на флора, а особено фауна.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Бидејќи тие не се занимавале со одгледување на растенија или со припитомување на диви животни, месото преовладувало во нивната исхрана.

Спецификите на еволутивната борба за опстанок влијаеле и на нивните морфолошки и ментални карактеристики, па тие се релативно високи, со долги нозе и прсти, гоноидниот виличен агол им е под 90 °, вратот им е подолг, рамената широки во однос на колковите, а должината на нозете и торзото во пропорцитет. Тие имаат крвна група 0.

Се карактеризираат со решителност, срамежливост, натпреварувачки дух, експлозивност, скептичност, лидерство, борбеност, тврдоглав поглед; вкупно повеќе од сто морфолошки и психолошки карактеристики.

Спортисти и лидери

Денес, луѓето со крвната група 0 се екстровертни, силни, стабилни, практични, самоуверени. Тие се добри стратези, силни се и упорни, натпреварувачки се расположени и немирни. Тие се создадени да бидат ефикасни, секогаш активни, вистински борци, спортисти. Децата од оваа крвна група порано проодуваат и претежно се хиперактивни, па паметно е да бидат насосечи на спорт. Токму затоа најголем број на врвни спортисти навистина имаат крвна група 0. Стресот го решаваат со физичката активност, но долготрајниот стрес не им одговара, бидејќи метаболички немаат во крвта доволно количество на МАО или моноаминоксидаза, која го уништува кортизолот и адреналинот. Затоа, биохемиските нарушувања кои се јавуваат како реакција на стрес можат да доведат до метаболички проблеми, особено во ендокриниот систем (на тироидната жлезда, панкреасот, надбубрежната жлезда).

Не можат без месо

Гладувањето, разни диети, избегнување на месо за нив се вистински стрес. Тие не смеат да прескокнуваат оброци, а на менито мора да преовладуваат месото и рибата. Поради ниските фактори на коагулација на крвта, препорачливо е да консумираат јогурт, кефир и зелени салати. Со богати јадења од месо со зелен лиснат зеленчук задолжително е конзумирање на една чаша газирана минерална вода (собна температура) за регулирање на гастринот и неутрализација на нитрозаминот, кои се произведуваат во цревата.

Жените со крвната група 0 се склони кон болести на тироидната жлезда. За време на варењето, се создава премногу желудочна киселина и после јадење пепсиноген, така што многу се склони кон гастритис, ГЕРБ и чир. Пожелно е да избегнуваат кофеин, алкохол, нане, чоколадо, да не се прават големи паузи помеѓу оброците и да не претеруваат со количините.

Голем проблем за нив се јагленохидрати, бидејќи тие им го забавуваат метаболизмот и ги зголемуваат триглицеридите, заради што се создаваат масни резерви, што доведуваат до инсулинска резистенција и хипертироидизам. Ако секогаш внесуваат јаглени хидрати, им се отвора патот до проблеми со срцето, кон кои оваа крвна група не е склона. Затоа, им се препорачува леб од рж, додека пченицата и пченката треба да ги заборават, како и овесот.

Здрав појадок за сите крвни групи

Она што е речиси подеднакво за сите видови крвни групи е здрав појадок, кој секој може да го консумира без никакви ограничувања (без оглед на пол, старост, болест, хемотерапија, земање на одредени лекови). Се препорачува појадок кој според авторката, научникот Johanna Budwig, е наречен “Budwig protocol”, во кој таа според крвните групи го корегирала само овошјето. По таков појадок, крвта ќе ви се наполни со кислород и ќе стане посветла, на жените ќе се стабилизира циклусот, а по 4, 5 месеци ќе им доаѓа во рок од 48 часа. Тоа ќе ја поправи перисталтиката на цревата, ќе дишат полесно и ќе им го врати чувството на сила. Можно е да се јави почетно кратко и благо гадење, а по 2 до 3 дена енергично празнење на цревата.

Сите намирници се мешаат во мешалка, додека смесата не добие кашаста форма. Тие треба да се јадат во рок од половина час, а еден и пол до два по појадокот да не консумираат ништо освен вода или зелен чај.

Дали сте знаеле?

Генот за допамин бета хидроксилаза, кој го претвора допаминот во невро-хормон, се наоѓа на деветтиот пар на хромозоми кои воедно ја одредува и крвната група, а што го потврдува тврдењето за поврзаноста на крвната група со карактеристиките на личноста.

Што да се јаде, а што да се избегнува?

Исхрана според крвни групи | Крвна група “АБ” на риба и зеленчук

Исхрана според крвни групи | Крвна група “Б” – млеко ДА, глутен НЕ

Исхрана според крвни групи | Крвна група “А” – Вегетаријанци

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...