Како да направите тинејџерот да не скршне од патот?

977

Младите се склони кон пороци, бидејќи супстанците во опијатите им олеснуваат да се изборат со стресот.

Родителите можат да им помогнат, доколку ги насочат кон спорт, минуваат квалитетно време со децата и инсистираат да се вратат дома во пристојно време.

Родителите се се позагрижени дека и нивното дете, колку и да е добро, ќе западне во проблем со дрогата и алкохолот, бидејќи тоа стана раширена појава.

Американскиот професор по психологија Харви Милкман врз основа на истражување дошол до заклучок дека сите млади се склони кон пороци, бидејќи супстанците од опијатите им олеснуваат во справувањето со стресот.  Кога се дрогираат во мозокот им се случуваат хемиски промени, а зависноста се развива со желбата тоа да се повтори.

Инга Дора Сигфусдор, истражувач од Универзитетот на Исланд врз основа на истражувањето на Милкман ја продолжи студијата за да дојде до заклучок за начинот на кој овој проблем може да се реши.

Се испостави дека некои мерки имаат позитивен ефект кај младите, кога се во прашање пороците:

  • Учество во организирани, пред се спортски активности три пати неделно. 
  • Подолго и поквалитено поминато време со родителите.
  • Враќање дома во пристојно време.
loading...