Кина го најави својот прв квантен компјутер | Видео

1854
Booking.com INT

Науката во блиска иднина ќе го создаде првиот квантен компјутер, којшто по своите главни одлики би ги надминал сите современи суперкомпјутери, соопшти Кинеската академија на науките.

Bitcoin Exchange CEX.IO

– Кинески стручњаци веќе умеат да ги контролираат, како едноделната, така и квантната состојба. Може да се каже дека веќе преминуваме од експерименталната на модуларната фаза. Квантните телекомуникации и компјутери ќе ни овозможат револуционерен пробив, изјави директорот на Академијата, Баи Чунлин.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...