Кинеската полиција доби дигитални очила за брзо откривање на криминалци

399
Booking.com INT

Кинеската полиција почнала да тестира дигитални очила со помош на кои полицајците ќе можат за секунда да идентификуваат осомничени криминалци.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Очилата се опремени со камера и се поврзани на дата-база во која се снимени ликовите на 10.000 осомничени криминалци по кои полицијата трага.

Кога полицаецот ќе погледне во некој минувач, за 100 милисекунди очилата можат да проверат дали се работи за лице по кое има распишано потерница.

Овој нов уред веќе се тестира на железничките станици во градот Женгжоу, а се очекува првата помасовна употреба да ја има при одбележувањето на Кинеската нова година.

Досега биле фатени седум криминалци, а 26 лица биле идентификувани дека патуваат со лажни документи.

Кина е прва во светот по бројот на безбедносни камери и други електронски уреди за следење поставени на улиците, чиј број се проценува на 600 милиони, а полициските очила ќе бидат најновото оружје во арсеналот на кинеската полиција.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...