Колку чинат човечките органи на црниот пазар?

4058
Booking.com INT

Најновата листа на цени вели дека илегално може сѐ да се купи, од кожа и крв до матка и бубрези.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Повеќе од еден милион луѓе чекаат на органи, а секоја година оваа листа се проширува за околу 100.000 нови.

Мина Николиќ (31) од Белград бара здрав бубрег, заради кој таа направила неконвенционален чекор и својот стан го понудила за продажба со цел итно да дојде до пари потребни за трансплантација. Точно 115.000 евра вреди нејзиниот дом, исто колку и максималната цена на здрав бубрег на легалниот пазар.

Од друга страна, јавна тајна е дека постои нелегално тргување со органи, каде што целото наше тело чини во просек 36 милиони евра!

Многумина на овој чекор се одлучуваат поради сиромаштијата и неможноста своите финансии да ги средат легално, но, почести се случаи на измама, киднапирање, заспивање, т.е. земање органи насилно и во нехумани услови.

– Повеќе од еден милион луѓе од целиот свет се на листа на чекање за трансплантација на органи, а секоја година, во просек, на таа листа се околу 100.000 нови луѓе. За жал, половина од пациентите не доживуваат да го добијат органот, а меѓу најбараните се срцето, црниот дроб и бубрезите. На годишна основа, приходите во овој сектор на нелегална трговија со органи се движи 840 000 000 – 1 700 000 000 долари годишно – се вели во извештајот на Global Financial Integrity.

Цените на органи на нелегалниот пазар

Од живи луѓе

Крв – 270 евра
Коса – 55 евра за 2,5 см
Коскена срцевина – 18.476 евра по грам

Јајце клетка – 10.000 евра за циклус VTO
Сурогат матка – 16.000 – 24.000 евра, во Индија до 65.000, а во САД 120.500 евра
Бубрег – од 15.000 евра до 110.000 евра

Од мртви луѓе

Cornea – 19.600 евра
Срце – од 119.000 до 900.000 евра
Црн дроб – 95.600 евра – 150.000 евра
Бубрези – 212.000 евра

Лигаменти и коски – Неколку илјади евра
Кожа – 8 евра за 2,5 см
Костур – 2.400 до 4.500 евра

(Telegraf.rs)

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...