Кратењето на сонот го забрзува процесот на стареење на мозокот

898
Booking.com INT

Резултатите од неодамнешното сингапурско истражување покажаа дека кај возрасните лица кој неспијат доволно доаѓа до забрзано стареење на мозокот. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Во студијата учествувале испитаници на возраст од над 55 години.

Со помош на магнетна резонанца, научниците откриле дека со скратување на еден час од редовниот сон, менталните способности на испитаникот се намалуваат за 0,67 проценти на годишно ниво во однос на лицата кои спијат колку што е потребно.

Недостигот на сон така може да се поврзе со зголемената мозочна атрофија и опаѓањето на когнитивните функции во текот на годините.

процес на стареење на мозокот

Врз основа на компијутерски когнитивни тестови, утврдено е дека за оптимално функционирање на мозокот неопходни се сум часа спиење.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...