„Лед Цепелин“ обвинети за плагијат | Видео

422
Booking.com INT

Пејачот на рок групата „Лед Цепелин“ Роберт Плант и гитаристот Џими Пејџ се обвинети за плагијат пред Федералниот суд во Лос Анџелес.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Се работи за легендарниот евергрин „Stairway To Heaven” од 1971 година, кој наводно ги содржи почетните акорди од интрументалот „Taurus“ на групата „Спирит“ од 1967 година.

Тужбата ја поднесе Мајкл Скидмор, правен застапник на покојниот Ренди Вулф, кој е автор на „Taurus“.

Американскиот окружен судија Гери Клауснер во април заклучи двете песни се доволно слични, за да се покрене постапка за одговорност на Плант и Пејџ за авторски права. Третиот член на „Лед Цепелин“ басистот Џон Пол Џонс е ослободен од обвинението.

– Никој не ги поседува општите музички елементи, рече категорично Питер Андерсон, адвокатот на обвинетите, во воведното излагање.

„Stairway To Heaven” е песна од четвртиот албум на „Лед Цепелин“, кој беше ненасловен, но неофицијално често е нарекуван „Лед Цепелин IV“.

Роберт Плант и Џими Пејџ ги отфрлија обвинувањата со изговор дека таквите елементи се дотолку „шаблонизирани“, што и воопшто не заслужуваат авторска заштита.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...