Лековити јајца кои го успоруваат развојот на Алцхајмеровата болест

799
Booking.com INT

Словенечки експерти по повеќегодишната селекција успеаја да одгледаат еден вид кокошки во чии јајца има многу висока концентрација на холин, а такви „лековити“ јајца го успоруваат напредувањето на Алцхајмеровата болест и деменцијата, објавија љубљанските медиуми.

Bitcoin Exchange CEX.IO

– Јајцата од тие кокошки ги нарековме „холинчек“ затоа што содржат многу холин. Тоа е важно за функционирањето на клетките, а ја потиснува појавата на рана деменција и Алцхајмерова болест, рече Стане Брегер од Задругата „Галус Бартоломеус“, која промовира одгледување на такви видови на кокошки.

– Народно речено, нашиот петел има нешто поголемо либидо од другите. За квалитетот на јајцата помага и тоа што нашите кокоши несилки слободно пасат во чиста природа, рече Брегер за „Словенске новице“.

Словенечките медиуми наведуваат дека има размислување и за основање на „генски банки“ за да може семето од овие петли да за зачува за идните генерации и за немили настани, ако можеби се случи да се закани некоја дегенеративна болест или изумирање на кокошките.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...