Луѓето со деменција можат да го вратат помнењето со помош на мачки

923
Booking.com INT

Луѓето со деменција, ќе можат да си го вратат помнењето, а во програмата се вклучени бездомни мачки, тврди д-р Ребека Хамилтон, која и самата згрижува улични мачиња.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Имено, таа во соработка со локалното прифатилиште, донела мачки  во болницата во која таа е директорка.

Идејата е повозрасните пациенти кои имаат проблеми со помнењето, да се грижат за мачките.

На тој начин ги ублажуваат симптомите на нивните болести.

Всушност, веќе е познато дека чувајќи ги мачињата, тие стануваат помалку осамени и депресивни.

Покрај тоа, стручните лица сметат дека таа дружба влијае и на меморијата на пациентите, кои почнале да се присетуваат на разни нешта од своето дамнешно минато.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...