Мапа на која е прикажано во која земја колку се пие алкохол

916
Booking.com INT

Светската здравствена организација спроведе истражување за тоа во која земја најмногу се пие алкохол.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Резултатите од истражувањето покажаа дека во Белорусија најмногу се пие алкохол, односо дека во просек еден жител годишно пие по 17 литри алкохол.

Веднаш по Белорусија, на листата се нејзините соседи, жителите од Источна, но и од Цетрална Европа.

Што се однесува на Балканот, најмногу алкохол, 12,5 литри годишно, пијат Србите, а веднаш по нив се Хрватите.

Најмалку алкохол пијат Турците, односно во просек по два ипол литри.

Во Кина просекот е пет до 7,4 литри по човек годишно, во САД меѓу 7,5 и 9,9, а во Индија од 2,5 до 4,9 литри.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...