Медитеранската исхрана во превенција на срцевите болести

707
Медитеранската исхрана во превенција на срцевите болести
Booking.com INT

Фокусирањето на здрави намирници, на пример тие што се карактеристични за медитеранската исхрана е пресудно за превенција на срцевите болести, објавија новозеландски научници.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Истражувачите од Оукланд сити хоспитл потенцираат дека не е доволно само да се избегнува храната позната по негативниот ефект на срцето и крвните садови.

Во нивната четиригодишна студија користени се податоци за исхраната на 15.000 лица во повозрасни години од 39 земји.

Медитеранската исхрана се карактеризира со висок удел на овошје, зеленчук, риба и маслиново масло.

Медиумите пренесуваат дека новите наоди потврдиле превентивен ефект на медитеранската исхрана за срцев и мозочен удар.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...